Work on Frensham Pond visitor centre agreed

Wednesday 4th April 2018 10:00 am
Share

Subscribe newsletter

Subscribe to our email and get updates right in your inbox.

WORK on a new £800,000 visitor centre at Frensham Great Pond and Common could finally get underway next autumn, after Waverley Borough Council reached an agreement with landowners, the National Trust.

In March 2016 Waverley’s decision-making executive gave officers the green light to submit a planning application for a new cafe, toilets, playground and car park at Frensham Common, which the council leases from the trust, shortly after the full council signed off funding for the works.

This hit a snag in August 2016 when the National Trust rejected the council’s initial “spaceship-style” proposals, as described by Jerry Hyman, chairman of Waverley’s environment overview and scrutiny (O&S) committee last week, raising particular issue with the re-siting of the visitor centre.

But the council’s revised plans – which include building a “simpler” new centre on the same site as the existing cafe and toilets, which face demolition – have at last won the trust’s backing, meaning work on the new facilities is on track to begin in October 2019 followed by a “grand opening” in April 2020.

The project also proposes a “re-designed” pay-and-display car park aiming to free up rangers’ time and reduce problem parking in Bacon Lane – as well as boosting the council’s revenue with the introduction of all-year-round parking charges.

Council running costs should fall from £50k a year to just £10,000.

But owing to the sensitivity of Frensham Common, a Site of Special Scientific Interest and Special Protection Area, Waverley has been prevented by Natural England from increasing car capacity at the site or, in the words of Waverley’s greenspaces manager Matt Lank, to “actively be seen to promote more visitors”.

As a result the number of parking spaces at the site will remain the same.

Discussing the newly-dubbed Frensham ‘Heathland Hub’ at last week’s meeting, Mr Lank told members the project’s development had been complicated by the “environmental sensitivity” of the site and the lease arrangements with the National Trust.

But , following extensive consultation and joint working with the trust he added Waverley at long last had a proposal that can proceed to a full planning application, to be submitted in May.

Councillors expressed disappointment the National Trust had objected to their initial plans for a larger building – resulting in the loss of much-desired classroom space for children – as well as the inability to increase parking capacity. But members universally praised the new centre’s design and expressed delight something was finally being done to tackle issues at the beuty spot such as litter and problem parking.

Comments

To leave a comment you need to create an account. |

All comments 0